Digitaal Belicht

Onderzoek

In het kader van mijn afstudeerscriptie voor de OTT deed ik een onderzoek naar de toepassing van digitaal licht in de theaterbelichting van de toekomst. Voor dit onderzoek vulden 48 Nederlandse en Belgische theatermakers een enquête in, waaronder voornamelijk lichtontwerpers, video-ontwerpers, vormgevers en regisseurs. Ook interviewde ik negen van hen om een beeld te krijgen van de meningen en ideeën van de theatermakers over dit onderwerp.

 

Interviews

Voor het onderzoek over digitaal licht interviewde ik de volgende personen:


Lida Ammerlaan, video-ontwerper (1967)

Lida volgde de opleiding Master of Arts in Interactive MultiMedia aan het Royal College of the Arts, London, U.K. Verder volgde ze een Bachelor in Beeld & Media Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Lida maakte videocontent en videoregies voor onder meer Anouk, Karin Bloemen, André van Duin Jubileumshow, Idols, Warchild in Ahoy, Marco Borsato, Frans Bauer en Heineken Night Live.


Henk-Jan van Beek, lichtontwerper (1962)

Henk-Jan maakt lichtontwerpen voor televisie en evenementen, waarbij vaak grote hoeveelheden licht gecombineerd wordt met videoweergave. Hij maakte lichtontwerpen voor onder andere Symphonica in Rosso 2007, Frans Bauer, Eurovisie Junior Song Festival, Dancing on Ice 2006 en 2007, Toppers in Concert 2007, So You Wanna be a Popstar en Idols 2006.


Jan Fedinger, lichtontwerper (1983)

Net als ik is Jan student aan de Opleiding Theatermaker; Techniek & Theater (OTT) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met een specialisatie in lichtontwerp. Zijn frisse kijk op het theater en het feit dat hij zich niet vasthoudt aan conventies maakt hem een veel gevraagde ontwerper voor voorstellingen van diverse studenten van allerlei opleidingen binnen de theaterschool in Amsterdam.


Arjen Klerkx, video-ontwerper (1972)

 Arjen is gespecialiseerd in het gebruik van video binnen theatervoorstellingen. Hij maakte video-ontwerpen voor onder meer Rembrandt De Musical, Ciske de Rat, De Wespenfabriek, The Woman Who Walked Into Doors, Proust (1, 2, 3 en 4), Hersenschimmen, Bezonken Rood en de opera Der fliegende Holländer. Vanaf augustus 2007 maakt hij deel uit van het artistieke team van regisseur Guy Cassiers.


Peter Missotten, regisseur/vormgever (1963)

Peter studeerde videokunst aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten St.-Lukas in Brussel, en werkt veel met video in zijn voorstellingen. Hij is artistiek leider van De Filmfabriek, een artiestencollectief dat digitale mediakunstprojecten realiseert en produceert en sinds 2006 structureel samenwerkt met het Toneelhuis. Peter werkt als scenograaf voor onder meer voorstellingen van Guy Cassiers, maar regisseert ook zelf. Tevens is hij docent aan de Toneelacademie Maastricht


Reier Pos, lichtontwerper (1958)

Reier studeerde Architectonische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Van het ontwerpen van interieurs stapte hij over op het ontwerpen van decor en licht voor theatergezelschappen waaronder Toneelgroep De Appel, RO Theater, Theatergroep Hollandia, het Nationale Toneel, Theater het Amsterdamse Bos, Internationaal Danstheater en het Nederlands Blazers Ensemble.


André Pronk, lichtontwerper (1961)

André Pronk is een lichtontwerper die al vroeg (1998) video gebruikte om te belichten. Onder andere 1984 van het Grand Theatre Groningen i.s.m. het Bitef Teatar in Belgrado, waarvan enkele foto’s in deze scriptie zijn verwerkt.


Uri Rapaport, lichtontwerper (1959)

Uri is lichtontwerper en lid van het artistiek kernteam van De Paardenkathedraal in Utrecht. Hiernaast maakt hij lichtontwerpen voor diverse theaterproducties en evenementen, waaronder Ciske de Rat, Midsummernightsdream, De Tramlijn Die Verlangen Heet, The Sound of Music, Passion, Jesus Christ Superstar, Het Einde van de Regenboog en diverse kerstcircussen. Zijn ervaring en vaak vooruitstrevende visies maken hem een veel gevraagde spreker bij workshops en vakbijeenkomsten.


Tom Verheijen, lichtontwerper (1972)

Tom studeerde in 1995 af aan de OTT en assisteerde daarna lichtontwerpers Reinier Tweebeeke en  Marc Heinz met het maken van lichtontwerpen. In de loop der jaren maakte Tom licht- en decorontwerpen voor diverse theatergezelschappen en -persoonlijkheden waaronder Toneelgroep Oostpool, De Vliegende Panters, theatergroep Het Arsenaal, Ruut Weissman en Ursul de Geer.

 

Enquêteonderzoek

Hieronder volgt een lijst van theatermakers die mee deden aan het enquêteonderzoek. Wanneer u met de muis over een in rood gemarkeerde naam beweegt, verschijnt er een citaat van deze persoon. Onderstreepte namen zijn personen die ik ook interviewde. Klik op deze namen voor een beschrijving.

Lichtontwerpers

Video-ontwerpers

Vormgevers

Regisseurs

Technici / operators

  • Hugo van Uum
  • Remco Angenent
  • Willem van de Kerkhof
  • Saskia de Vries

Overig

  • John van Oostrum
  • Joost Rekveld