0 Tiedo Wilschut lichtontwerp - Over mij - Uitgelicht: digitaal licht

Een goed voorbeeld van mijn 'out of the box' manier van denken kan worden gevonden in mijn ideeën over een mogelijke toepassing van video als belichtingsinstrument. Een onderwerp waar ik ook een scriptie over schreef (zie publicaties)

Digitaal Belicht

Ik vind het erg interessant om te onderzoeken wat er gebeurt wanneer je licht laat ontstaan vanuit een -al dan niet bewegend- videobeeld. Denk hierbij aan het belichten met beamers, maar ook met 'gewone' spots waarbij de parameters gedefinieerd worden door de videobeelden.

Beamers als lichtbron

In Hemelsblauw (2008) gebruikte ik beamers als een soort interactieve lichtbronnen die later veranderden in beeldprojectoren die de hoofdrolspeler een spiegel voorhielden, soms letterlijk, soms figuurlijk.

In de scene te zien in het onderstaande filmpje zie je een actrice die werd verlicht door drie beamers die gekoppeld waren aan een camera die dezelfde actrice weer filmde. Deze lus zorgde ervoor dat de actrice met kleine bewegingen niet alleen een spookachtige verandering in het licht kon maken, maar het zelfs totaal van kleur kon laten verschieten. De actrice bepaalde zo haar eigen belichting.


Openingsscène uit mijn afstudeervoorstelling getiteld Hemelsblauw. Regie: Tiedo Wilschut. Spel: Floor van Dongen & Mark Thewessen. Techniek: Joost Giesken & Jeffrey Steenbergen.

Video maakt het licht

In Grijs Gedraaid (2008) gebruikte ik pixelmapping om de intensiteit van een soort plafond van schijnwerpers te laten bepalen door een bewegend digitaal filmpje. Alle schijnwerpers samen vormden als het ware een grote, onscherpe videoprojector die niet in staat is het beeld weer te geven, maar wel de bewegingen in het beeld om te zetten in bewegingen in licht. Voor de scène die hieronder te zien is heb ik gebruik gemaakt van een filmpje van een voorbijtrekkende wolkenlucht om de gekte in de hoofden van de demente personages te illustreren.

Scène uit de voorstelling Grijs Gedraaid. Regie en decorontwerp: Anouke de Groot. Digitaal lichtontwerp: Tiedo Wilschut.

Anouke de Groot - Grijs Gedraaid
Foto uit de voorstelling Grijs Gedraaid. Het plafond van schijnwerpers werd aangestuurd alsof het een videowall is.

Onderzoek

Mijn interesse voor deze bijzondere toepassing van video heeft ertoe geleid dat ik in 2007 en 2008 in het kader van mijn afstuderen een scriptie-onderzoek ben gaan doen naar de ideeën en mogelijkheden die andere theatermakers, en dan met name lichtontwerpers, zien in deze toepassing. Dit onderzoek resulteerde in een scriptiedocument die via deze link te downloaden is voor ieder die het onderwerp interesseert. Om een idee te krijgen van de personen die aan het onderzoek hebben meegewerkt, verwijs ik u graag door naar deze pagina.

Zichtlijnen

Naar aanleiding van deze scriptie is er ook een artikel verschenen in de Zichtlijnen (nr. 120, september 2008), het vakblad van de Vereniging voor PodiumTechnologie. Het artikel vat de scriptie in ongeveer 4 pagina's samen en is te downloaden door op de onderstaande miniatuur te klikken.

Artikel zichtlijnen

Scriptie

scriptie Digitaal Belicht

Digitaal Belicht gaat over een toepassing van een techniek genaamd "Digitaal Licht", waarbij lichteigenschappen als kleur, intensiteit en beweging worden gedefinieerd door videobeelden. Op die manier kan op een organische en beeldende manier met licht worden omgegaan.

Om de vruchtbaarheid van deze nieuwe techniek te onderzoeken enquetteerde ik 48 theatermakers en interviewde ik 9 van hen over dit onderwerp. In een artikel in het vakblad Zichtlijnen beschreef ik het resultaat van dit onderzoek.

Als u de hele scriptie wilt lezen verwijs ik u graag door naar deze website.

refresh

Achtergrond: Foto van JoniVogelTheater - Stormkracht op Fluistereiland