0 Tiedo Wilschut lichtontwerp - Inspiratie

Inspiratie

Op deze pagina wil ik graag enkele van mijn inspiratiebronnen met u delen.

Atopics.co.uk

link

Website met foto's van allerlei bijzondere lichtverschijnselen in de natuur met daarbij uitleg over hoe deze verschijnselen ontstaan. Licht in de natuur blijft me mateloos interesseren!

Foto: Boris Borisovich

Louis Swagerman

link

Bij een open atelier route in Hoorn kwam ik langs het atelier van kunstenaar Louis Swagerman. Hij maakt (o.a.) schilderijen van horizon-vergezichten. De subtiele verloop in kleurtint en de soms nauwelijks zichtbare horizon maken het bijzondere schilderijen waarin ik een fascinatie herken die ik ook zag in de lichtkunstwerken van James Turrel (zie hieronder).


See! Coulour!

link

In augustus 2011 voegde ik mij bij het Instituut Lichtontwerpen voor een studiereis naar See! Colour!, een internationaal evenement / tentoonstelling over licht en kleur in Zweden.

See! Colour! bestond onder anderen uit 8 installaties van James Turrell, een van 's werelds toonaangevende lichtkunstenaars. Er was ook een tentoonstelling over de kleurentheorie van Goethe met interactieve experimenten. Deze combinatie zorgde voor een zeer inspirerende ervaring die je heel erg bewust maakt van hoe mensen kleuren zien en ervaren.Blaze

3D-projectie bij streetdanceshow Blaze. Het decor, bestaande uit een driedimensionale muur van ladekastjes, werd met twee beamers digitaal beschilderd op het ritme en sfeer van de muziek.

NuFormer 3D projectie

Hieronder zie je een filmpje van een projectie op een gebouw in Californië, USA. De gevel van dit bescheiden gebouw verandert in o.a. een middeleeuwse muur, een Afrikaanse jungle hut en later in een Amerikaans metrostation. Deze projectie werd uitgevoerd in augustus 2010.

Tentoonstelling Shadowdance

link

In de Kunsthal Kade in Amersfoort is van 18 september 2010 t/m 9 januari 2011 een tentoonstelling te zien van het werk van meer dan dertig internationaal opererende beeldend kunstenaars die een fascinatie hebben voor het effect van schaduw. Erg inspirerend!

Strange light

link

Tijdens mijn vakantie afgelopen zomer kwam ik een fotograaf tegen die foto's had gemaakt van lichtgrafity.

Meer foto's kun je zien op zijn Flickr pagina.

Lichtfaktor

link

Per toeval stuitte ik op de website van Lichtfaktor. Lichtfaktor is een groep kunstenaars die schilderen met licht met een techniek die lightwriting wordt genoemd. Lightwriting het met een lange sluitertijd fotograferen van kleine lichtbronnen die snel woren bewogen en zo op een foto als een streep te zien zijn. Zo worden de meest prachtige foto's gemaakt en zelfs een soort tekenfilms zoals je hieronder kunt zien.

Veel meer filmpjes en foto's zijn te zien op hun website: http://www.lichtfaktor.eu

Lichtontwerpen met LED in theater

link

Inspirerende workshop, georganiseerd door het Instituut Lichtontwerpen. Met een groep jonge lichtontwerpers hebben we in twee dagen tijd de voor- en nadelen van de moderne LED-lampen en -armaturen bekeken en mogelijke toepassingen onderzocht die met andere lichtbronnen tot nu toe nog niet mogelijk waren.

Licht en kleur in de natuur

Boek van David K. Lynch en William Livingston. Het boek beschrijft en verklaart allerlei lichtverschijnselen in de natuur, van reflecties van golven tot regenbogen tot Poollicht.

Hollands licht

link

De makers van de lange documentaire Hollands Licht onderzochten dit even ongrijpbare als beroemde culturele fenomeen. De film laat specialisten aan het woord op het gebied van schilderkunst en licht en maakt de kijker bewust van het licht om ons heen in de natuur. Volgens de makers is de film "zowel een fascinerende zoektocht als een unieke filmische ode aan licht en waarneming."

Inspirerende plaatjes

Overal op de wereld kom ik licht tegen die mij doet ontroeren en inspireren. De mooiste lichtbeelden vind je vaak gewoon buiten in de natuur. Dit mag daarom niet ontbreken op een pagina over inspiratie.

refresh

Achtergrond: Foto van Luigi Nono: Trilogie van het sublieme (Holland Festival)