0 Tiedo Wilschut lichtontwerp - Over Tiedo Wilschut

Over Tiedo Wilschut

Graag vertel ik u op deze pagina iets meer over wat ik doe en wat mijn werkwijze daarbij (meestal) is.

Disciplines smelten samen

Bij het maken van een lichtontwerp of scenografie vind ik het belangrijk dat het licht een wezenlijk onderdeel vormt van het gezamelijke eindproduct: het licht moet niet óp de voorstelling schijnen maar er een wezenlijk deel van uitmaken.

Om dit te bereiken denk ik graag mee met de andere disciplines als decor en regie zodat de uiteindelijke voorstelling een samensmelting van deze disciplines wordt.

Musical Hair
Musical Hair Musical Hair
Foto's uit de voorstelling Hair van Le Roy Theaterproducties (2009). Regie: Simone le Roy. Decor- en lichtontwerp: Tiedo Wilschut

Een goed lichtontwerp maakt wezenlijk deel uit van het decor en spel en versterkt de sfeer van het moment in de voorstelling. Bij bovenstaande foto's van de musical Hair is deze eenheid van licht, spel en decor goed te zien.

Out of the box

Bij het maken van een lichtontwerp / scenografie denk ik makkelijk 'out of the box'. Ik beperk mij niet tot gebruikelijke belichtingsmethoden maar probeer ook nieuwe mogelijkheden te ontdekken om tot een origineel en passend lichtbeeld te komen.

Ontboezemingen
Foto uit de voorstelling Ontboezemingen van Theaterwerk Spiriet (2010). Regie: Johan Verheij. Decorontwerp: Jan Kors. Lichtontwerp: Tiedo Wilschut.
De TL-voetlichtarmaturen die gebruikt worden om deze scène te belichten zijn speciaal voor deze voorstelling gemaakt.

Extreme voorbeelden hiervan zijn Olmak, waarbij licht via spiegelfolie geprojecteerd werd en Ontboezemingen die voor een groot deel met TL licht werd uitgelicht.

Beamers als lichtbron

Een ander interessant voorbeeld is dat ik in een aantal voorstellingen op verschillende manieren video en licht actief met elkaar heb gecombineerd. Bijvoorbeeld door met videobeelden dimmers aan te laten sturen en actrices en/of decor met beamers te belichten.

In mijn afstudeervoorstelling Hemelsblauw (2008) gebruikte ik beamers als een soort interactieve lichtbronnen die een actrice belichtten. Later werden er schermen gecreëerd en veranderden ze in beeldprojectoren.


Openingsscène uit mijn afstudeervoorstelling getiteld Hemelsblauw. Regie: Tiedo Wilschut. Spel: Floor van Dongen & Mark Thewessen. Techniek: Joost Giesken & Jeffrey Steenbergen.

Op de pagina Digitaal Belicht kun je meer interessante voorbeelden zien en meer lezen over deze manier van belichten.

Realisatie

Om een licht- of decorontwerp uit te werken maak ik digitale cad-tekeningen in 2D en/of 3D. Hiervoor maak ik gebruik van Vectorworks Spotlight 2012. Hieronder een voorbeeld van een tekening die ik maakte in opdracht van het Holland Festival en een lichtplan die ik maakte voor een dansvoorstelling.

tekening voor Out of the Box voor het Holland Festival
Mastertekening voor het concert Out of the Box van het Koninklijk Concertgebouw Orkest in opdracht van het Holland Festival (2012) [pdf]

lichtplan voor Disorderly Conduct van T.R.A.S.H.
Lichtplan voor Disorderly Conduct van T.R.A.S.H. (2011) [pdf]

Meer Informatie

Op de portfolio-pagina kunt u voorbeelden zien van projecten waar ik ontwerpen voor heb gemaakt. Als u meer wilt weten over mijn achtergrond, verwijs ik u graag naar mijn biografie.


[laatste update van deze pagina: 21/04/2011]

lichtontwerper Tiedo Wilschut

Vanuit mijn professie als lichtontwerper maak ik lichtontwerpen en scenografiën voor theaterproducties, evenementen, (museale) installaties en andere kunstvormen die om een theatrale en creatieve benadering van ruimte en licht vragen.

Naam:
Tiedo Wilschut

Woonachtig in:
Purmerend, Noord-Holland

Opleiding:
Bachelor in Technical Theatre Arts aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Eerste lichtontwerp:
2001

Eerste decorontwerp / scenografie:
2006

refresh

Achtergrond: Foto van Luigi Nono: Trilogie van het sublieme (Holland Festival)